Page 22

seronok pulak nak update blog ni. since aku dah tak pegang dah diary. rekod tahun ni. so samada aku rekod dengan planner or aku sumbatkan semua benda kat post-post selagi ade masa nak duduk. okay jd, habis jee kem aku terpaksa stay a few days seperti yang sedia maklum, keluar dengan Atiqah and Ain. which surprisingly tak banyak gambar aku ambik time KPO. wow. okay agak mengejutkan dr sendr lah jugak. hahah. so lepak-lepak borang kenang-kenang sikit. ehhh. roar.

Britneys

next, tu yg pg Amanat Menteri Pendidikan, kat PICC. terjumpe pulak MPP UTM tak silap. drg punya tema or dresscode mcm lawa ke apa, yg warna hijau cair seragam semua. kitrorg pg mcm variety. hahah. and the view kat PICC tu sangat awesome. lawa.

lepas tu baliklah kejap, tu yang ade mase nak update post sebelum ni. golek-golek kejap and proceed dengan dl movie semua. hah balas dendam balik sebab takde mase nak keluar last sem.

then Azrin Hashim my dearest partner untuk fakulti tercinta fetch aku kat LRT SR. dah sampai boleh pulak ajak makan tp die sendr yang puasa. haha. damn makan seorang depan die. banyak kali dah dia buat mcm tu. hahah. lepas tu balik bilik dulu kejap and kerja pun start. jumpa satu-satu Pusat Islam lepas jee solat zuhur and this next few lines gonna bored you sebab all of it are about work. minx taqwim, exchanged phone numbers, emails, the routine sambung sampai settle semua Seksyen Pengurusan Zakat dan aktiviti Kerohanian, Pusat Kebudayaan dan Kesenian Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah deal dengan Encik Asrul, Encik Hanis and Puan Hajar, I ought to memorize all these important people. next singgah ke Muzium Warisan Melayu near to FBMK kenal Wawa (mantan MPP jugak wuwuwu) and last ke Pusat Sukan, meet Encik Azlan pula and Seksyen Seni Budaya dan Inovasi Pelajar kalau tak kenal memang aku nak kene pukul ke apa? haha. jumpe Encik Adidi kat Astaka-lah of course. tp tak semua taqwim dapat lg sebab masih ade lg dalam perancangan, so waiting for the emails and Im almost done will never done sebab habis settle taqwim aku nak kene tallykan semua event supaya tak clash and plan 3 events in’sya Allah for each. heh. hahah.

sampai bilik itulah yang aku baru perasan banyak gile bende nak buat next sem. mampus ke tak agak-agak? since nak kene jumpe Dekan pulak untuk taqwim fakulti. well then, malam sepatutnya lepas dinner nak jumpe Ebak tp die hilang entah ke mana (which dia explained dah yang die tinggal hp) while aku dengan Azrin duk sibuk “oh okay okayyy die tertidur kut penat first day LI” hahah lawak apa. then tak sempat siap janji nak belanja makan the next day. I was quite bump jugak lah. tertidur.

the next day bangun terus pg ke Sambutan Maulidur Rasul tu. and it was a nice sunny day. serious, bangun jee aku macam wonder what the people of the world buat pg yg indah tu. serious.

Prof Shatar

btw ade selawat, qasidah and forum just like it was planned by Ustaz Fauzi Mustaffa and Ustazah Dr Nik Salida Suhaila Nik Salleh. ade Bobo (fellow MPP) and Ehsan (fellow MPP) but tak sempat nak jumpe Nina (fellow MPP). tak sempat nak jumpe Encik Asrul jugak so rushed back to college nak siap-siap nak ber-reunion dengan kakak-kakak Awesome. dah aku tak perasan kitorang reunion dengan masing-masing single balik. sebab dulu pernah came up with this stupid ideologi yang okay empat-empat single, Amelly pun kene single jugak or something like that. so borak-borak kat kedai makan ni which feedback bagus tp the waiters keep on coming every 5 minutes, annoying jugak actually, dtg awal tgh and habis cukup kut. ni seriously most of our conversation kene potong so Aryna pun gigih pergi tulis feedback tu. hahah. and round up semua punye cerita and of course aku and Aryna ended up with the most boring story ever. all work and no love make Hasif and Aryna bunch of boring people and no please stop the joke pasal aku dengan Aryna. hahah. next story please. jd conclusion Amelly kene single sekarang. ehhh. mcm tu.

pergi ice skate dekat Ice Scape eh kan name die. somehow kaki aku susah nak maneuver. tergeliat kaki aku. aku tak tahu, aku assume sume patut samalah kan tak kisah ice rink mane. tp yg ni ehhh susah pulak dah berapa kali aku macam terkejut-kejut nak balance kan badan and making sure takde siapa nampak. gile. Mimi masuk dah 7 8 kali nak terjatuh dah. Aryna masuk dah terumbang-ambing dah. before balik BR and CT dulu. it was great seeing them, and aku mcm spontaneously nak buli Mimi ke ape? hahah. however Amelly ade hal. tp gigih die jugak call aku pg-pg nak anta cupcakes, stress therapy dielah kononnya. ehhh. hahah. tp aku dah kat UPM gile apa nak anta kat rumah. everyone pun dah macam makin berjaya ke ape? padahal degree pun tak habis. hahah. and yet somehow, naik-turun adalah dengan drg. wow, drama diploma siapa yang tinggalkan UiTM NS memang tahu cerita lah kut. people acknowledge but pretended tak tahu, I guess thats better dr tahu terus nak tanya direct. hahah. respecting privacy lah kononnya, tp kalau dah duk UiTM NS dulu, semua main FB and twitter jee manelah satu Pilah tak tahu.

mcm yg caption Amirah, in’sya Allah jdlah nanti Doctor Mimi, Food Technologist Aryna, Environmentalist me and Science Officer herself nanti dalam mase depan. amin.

Awesomes

said bye and before that ternampak Zairi, Alang, Miza pastu Razi and Kalam. kalau dalam UPM aku sesat dulu blh jumpe orang aku kenal in a day. IOI yg baru bukak yg besar ni tak terkecuali lah kut? kan?

malam barulah jumpe Ebak and discuss pasal gerak kerja fakulti pulak, so habis discussed alhamdulillah Ebak has enlighten me with his achievement and his vision and in’sya Allah niat same nak naikkan fakulti balik. lepas tu lapar lagi pg kedai mamak pulak and watch the Starving Games bodoh ape cite tu. hahah. well aku tak tgk lg so yeah.

balik jalan terus. which kononnya nak makan lontong lah tp due-due bangun mcm awal pulak. bangun terus jumpe Dekan, timbalan Dekan and Kak Su. settle alhamdulillah dpt green light from both syukur sgt. insya Allah dah ade few events coming for budak FPAS yaey. then, ade event dengan para UPMISA international students jd model hambar tayang baju Melayu dengan Azrin and Che Amy (fellow MPP). hahhah. that was embarrassing as much as it was fun. then high tea brought some food for Malik, Syzrul and Husna (all of whom fellow MPP) and baru finally jumpe Mamba. whoa dah 3 hari baru smlm nampak padahal sama kolej. and lastly smlm siap sudah perancangan awal untuk event fakulti after contacted Adli, timbalan presiden PMF FPAS and Wendy one of the AJK. my blood rush mcm excited nak jalankan event utk fakulti ni since insya Allah dengan bantuan Dr. Makmom blh dapatkan NGOs and companies to participate along. tp bile tgk balik, aku harap pengagihan tugas tu berkesan dengan Azrin and others kalau tak aku mati doo dengan kerja universiti, fakulti and kolej. ketiga-tiga dah jadi kesayangan in a way. hahah.

Azrin Hashim

ni dah bangun tp Azrin still tgh layan mimpi die. konon 8.30 nak tlg aku cr lontong. pfft. come onlah partner. hahah. btw aku tak tahu berapa kali dah aku jumpe Prof Shatar dalam due minggu ni jee. hahah. banyak.

Check, rangkap kedua ah
Seharusnya kau berada di sisiku
Mengusir sepi malam yang menggangguku
Aku cuba memberi toleransi
Tapi semua mengganggu ku hilang konsentrasi
Aku masih di sini (aku masih di sini)
Masih himpunkan memori lipatan kenangan
Satu kompilasi segala derita kini jadi komplikasi
Masih berlawan dengan diri sendiri
Percaya bukan mudah untuk aku tandingi
Komplikasi di sini aku masih berdiri
Realiti kau tidak lagi berada di sisi
Tenanglah dirimu dalam kedamaian
Walau cerita cita kita tak kesampaian
Aku mengilhamkan segala pada ketentuan
Kesetianku ini sememang tiada kesudahan

Sofazr ft. Asfan, RJ

the only reason of time is so that everything doesn’t happen at once.”

Albert Einstein

5 days 9 hours 16 minutes passed

#sikitlagiakumoveonlah

KPO 1 MTM KPZ

bismillahirahmanirahim, assalamualaikum and hello everyone.

again berzaman untuk aku post kat blog ni, lama-lama fikir mcm malas as usual, tapi dah ade masa sikit, boleh lah nak post jugak. since masih fresh di ingatan and sebagai cerita offcial ape yang actually jadi mase Kem Pemantapan Organisasi (KPO) Majlis Tertinggi Mahasiswa (MTM) Kolej Pendeta Za’ba (KPZ) Universiti Putra Malaysia. wah perlu nak jelaskan satu-satu. hahah. well dekat kem D’Agroloka, Jelebu.

sebelum tu, alhamdulillah, selesai sudah semester 3 tahun 2 aku, nak ucapkan thanks kepada lecturers semua, and of course my supporting coursemates, ade naik turun dengan dorang ni, sebab habis jugak sambutan Nasional Recycling Day last 11 November 2014 dulu and #EMFEST 31 November tak silap. Selesai tu sebagai pengarah, jadi pula timbalan pengarah untuk Majlis Anugerah Kecemerlangan Pendeta (MAKP) Ke 23. lepas tu tak cukup, bertanding pula untuk Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) Sesi 2014/ 2015. gamit balik zaman diploma busuk-busuk jadi MPP Fakulti Sains Gunaan FSG Universiti Teknologi Mara (UiTM).

kalau nak imbau dari awal semester, wau, banyak dah tapi lepas post pasal FESKO (Festival Koir Interkolej) aku takde update pasal aku join Tarian India untuk penutup Warna Za’ba (WZ) pastu terus tukar event lain. then, buat surprise angkut Dayana untuk Great Gastby then mood MAKP pulak. lepas satu, satu. agak makan masa tapi since yang semua ni, orang dah mintak tlg, aku tlg sebab susah sikit kan sebab orang dah minx, means drg percaya, lepas tu related lah balik dengan cerita mcm mane tiba-tiba aku jadi AJK Aktiviti untuk KPO.

aku tak ingat mcm mane, tap-tap jadi AJK, construct semua dengan Eli and Fifa pastu ade Popo sekali, pastu tengah-tengah exam ade pulak simulasi. yg tu tak terkira mcm mana ade jee halangan melintang. learning process I guess, dia takkan stop. tak kisahlah banyak mana kau join, tapi semua benda akan lain-lain. teringat pulak tagline untuk setiap minggu orientasi kat UiTM dulu; “setiap MDS (Minggu Destini Siswa) akan berbeza eh, takkan sama.

jadi, (walaupun tak join sangat WZ tapi belajar juga) banyak benda boleh dapat dari MAKP, #EMFEST and even KPO ni sendiri. mule-mule jadi AJK Aktiviti ni, plan dengan AJK yang lain nak share ape yang aku belajar dari kem MPP yang nombor 2 tu, ade survival game and pagi tu belajar kene provoke buang negera semua sebagai pelarian, nak tahu jati diri. ingat lagi lapar-lapar dari petang sampai tengah malam baru dapat makan, tp yg kem ni lain skt, felo sayang lebih kat peserta, tukar plan asal jd drg dapat jugak makan, bersyukurlah anda dapat felo and AJK yang baik hari mcm drg. hahah. serious nanti aku cite ape bende lagi yang menunjukkan yg fasi krg ni sayang lebih kat korang.

balik ke topik yang aku plan survival game tu, sebab aku ingat, fasi yang akan share experience, tp last-last, dengan kitorang sekali belajar. memang bersyukur dpt dipilih walaupun mase mule-mule risau senget-senget nanti kang tak cukup masa nak handle semua benda mase tengah sem dulu. next, murder case pun settle sehari sebelum simulasi, dengan demamnya masa tu. yg Alip duk yes-yes aku demam sebab die tak nak aku beat die account lah kut. hahah.

even though, macam MAKP, banyak experience gain dengan banyak tukarnya, alhamdulillah dah settle dan belajar dan belajar. tak tahulah, dulu ya-ya janji. lebih kuranglah, macam dah kononnya ‘bersara’ dari buat event ni dengan Aryna. tapi entah mcm mane jatuh dr langit, tak dapat lari dari join bende-bende mcm ni. konon poyo-poyo dah sombong-sombong sikit anti-social. hahah. tapi orang dah panggil (dipaksarelakan) kite relakan jelah terus. janji kerja jalan.

lagi satu, teringat apa yang aku bagitahu Ain, kononnya kerja jalan-kerja jalan. tapi bile difikirkan balik, kalau kerja jalan, hati tak ikhlas, buat apa. ni hasil dari salah satu kuliah maghrib yang Yus jalankan masa kat kem. memang semua malam tu, input simple tp boleh relate. macam mane konsep ‘matlamat tak menghalalkan cara‘. cerita Yus pasal Saidina Ali R.A. dimana dia mencampakkan pedang dia semasa tengah perang semata-mata dia tahu dia tengah marah instead of nak berjuang di tangan Allah. tengah-tengah perang hebat lagi Saidina Ali R.A boleh lagi fikir die tengah marah ke tak, takut lari dari matlamat dia. #respect

sama jee lah macam yang aku fikir, kalau kite duk ungkit kite tolong-kita tolong, memang kita tolong tapi kalau dah kite jalankan tapi niat asal dah lari, same ke hasil dia masa kat sana nanti? wallahualam. #notetoself

jadi ayuh kite mulakan dengan apa yang berlaku sepanjang preparation KPO sampailah ke KPO, somehow, busuk-busuk, buruk-buruk colleague MTM aku ni makin nampak, itu yang susah sikit nak move on. bak kata Bonda, kalau dengan susahnya nak move one buatkan ukhwah tu bertambah kuat, baik tak perlu move on.

the tweet by Bonda

ukhwah among groups and between peserta and fasi lain cerita, sebab somehow, kite ingat kita kenal orang tu, sekali tengok mcm mane die bertindak under pressure and buruk-buruk die tak mandi kite dah tengok baru kau tahu die mcm mane. hahah.

so tengah habis satu paper BBI terus proceed dengan simulasi. agak gilelah, main station game semua dengan debate Yus yang tak masuk akal. hahah. lepas tu Fizi and Alip debate dengan Ain and Tajul pasal cinta, sepatutnya Ziqah and Aqil but due ekor tu dah lari dulu. hahah. next murder case, yang pinau-pinau mata fasi lain nak paham but in the end, okay lah sebab the case was close to solvable. malam sambung buat peluru then next, paper account.

fh3w7rt387rwefg3wuifg38yf28yr

abaikan yang tu. hahah. malam tu ade perjumpaan ringkas dengan peserta dekat dewan. ade yang lambat, kite dah start sebenarnya tolak-tolak duit tu. then fasi lain prepare untuk barangan tolong aku buat starter kit and Tajul selaku keselamatan hanya fikirkan belerang die jee. pastu semua kene maki-maki sikit kene ikut itu-ini. funny how they just follow sebab malas nak dengar aku bebel. hahah. tapi paling hebat yang akan confirm lawan balik; Aqil lah. heh pompuan gile tu.

selesai kitorang pun settlekan tentatif dengan bgtahu siapa PIC dengan siapa yang akan bercakap kat depan supaya cantik. semua tu bile dah habislah peserta blk bilik. dengan Zarul pakai kain pelekatnya. somehow teringat pulak how I felt good during that time, maybe mcm hunch we would gain something. felt good. habis meeting around 1 to 2 mcm tu tp jgn harapkan tido around 3.

DAY 1

bangun pg meloncat aku, 6.58 am. aku kejutkan Alip terus but jangan haraplah to see him until later. hahah. aku berkejar ke dewan and whoa, aku ingat aku dah lambat haram dah, sekali aku fasi ketiga, so relax kejap. settlekan untuk ice breaking pagi tu. habis terkinja-kinja kat belakang peserta aku take over dari Fifa. nak ngelat dr Fifa, hahah. sebab die tak nak buat senamrobik sorang sebab dah lah ni first die handle senamrobik. gile. aku pun tak pernah. hahah.

ice breaking

jd aku buat sikit ice breaking simple since drg pun ade yg dah kenal, next pass sekejap kat Jadu since Jadu yg akan explain pasal bendera, cheers and slogan, the usual. aku terus bgtahu konsep merit duit and penalty kat drg. and kasi barang amanah yang lain dr kem yg aku pernah join, klu aku dpt ni, aku sendr nak maki. dah lah busuk. hahah. tauhu. lepas tu blk bilik kemas and proceed utk baik bus, oppps team purple, Anggeran lambat, minx lah 10 ringgit terus. hahah. berubah muke Yana. nak tak nak kasi lew.

set jam sama dengan semua fasi, terjerit kuat pulak, ‘fasi cepatlah!‘ terkejut kak Su. hahah. sorry habit KRS (Kadet Remaja Sekolah) dah nak masuk. pastu lari terus tarik Alip, tak nak duduk srg-srg, oh die baru muncul time nak habis. hahah. sampai dalam bus, lost sekejap, tak blh main phone nanti Popo mawrawr nanti. hahah. Alip gelisah dengan COC die. so borak jap dengan Alip, Farhana pulak dekik-dekik seronok dengar buat lawak. hahah.

sampai jee, hambek. panas. tap-tap, angkat barang semua kat dewan. pastu drg terus prepare utk game dengan pihak kem, aku Tajul Jadu kak Seri Alip Haziqah dengan Ina tengok site dengan panas dentam dentum untuk set tempat survival game. tak larat dah sampai atas, lari terus ke bawah tgk drg tengah main lumpur lagi masa tu, aku on the dot sakit perut, so Ziqah and Aqil yg masuk dlm lumpur time team kuning, Bananas punye turn. pastu ade buat water confident yg terjun tu, aku punye lah susah nak cari safety jacket. dengan cicak melantun kat kat situ. bapak ah, menjerit seketika.

lepas tu, drg dah settle baru aku masuk dlm air tu. ikut kumpulan tu, tarik tali dalam tasik tu to the next point, then naik yg mcm balang-balang biru tu, buat lawak dengan Ain, aku mesti 1 kurang dr die. hahah. sekali betul die 9 aku 8 tong biru jatuh. tp bile dah buat mase last day, boleh. die tak boleh lame sangat, nanti baldi tu senget. plus pressure org pandang sangat tak membantu. lepas tu kacau Aqil dengan Ain yang Tendangan Padu Maut tu. hahah. next kene pijak satu tali tu and cross, whoa, Am, Ina, Pejal, Tajul agak gile tak nak kasi orang lepas. aku salut habis lah siapa yang lepas. aku tak buat mase tu, lame sangat tunggu, buat masa last day, bapak sakit kaki. and kene maintain position.

next, prepare untuk game Fifa, debate. tengah susun-susun meja, menjerit aku. nampak ular pulak. bapak ah. asal binatang-binatang jee mesti aku yang nampak. berlari aku satu dewan. hahah. bising kat Am and Alip plus Fizi suruh halau ular tu. dahlah kecik marah pulak tu. die tak suka Am, die buat bunyi tu nak halau. ahah.

habis tu, nak mandi. Mcm biasalah Tajul buat lawak nak ambik gambar semua Alip tengah mandi, dengan Fizi sekali. selekeh lah perangai sorang sorang. pastu actually tengahari td, Tajul ckp, orang sapu lotion, sun block, Alip pg sapu ubat kudis ke ape entah. hahah. lawak. and lawak Jadu yg tetibe ckp pasal tikus. org tgh ckp pasal ular. and a few other inside jokes yg lawaknya tak ingat. heh.

masa aku nak cuci muka pulak, ambik, labah-labah pulak.

sjefhb73328hf3ufh38rt30defrgi90jn2bui23h18

abaikan.

selesai mandi semua, makan, then solat maghrib and ade tazkirah skt oleh Yus, lawaklah Yus. comel-comel ape entah dalam surau. ade lah yg tengah tido. aku kasi lah duit bg yg tak tido.

dalam dewan prepare untuk debate. dah panas pastu masuk air, pening terus. sorang-sorang aku suruh urut. pastu tgk E Yee debate. panas pulak bontot ni nak debate. hahah. lama pulak tu sem 1 last aku debate. sem ni dlm kelas tp bukan competition. then baru drg kumpul ramai-ramai bawah tu. murder case tak jd buat malam tu, and Tajul paling sedih sekali sebab die nak sangat jerut Naim. hahah. kene proceed last day. since night walk tak boleh buat malam sangat 12.30 so proceed dlm pukul 11.

sesi debatso tengah-tengah drg busy explain semua, aku Alip and Ummi sibuk kawad, hahah. sorang bomba, kadet polis, krs, pbsm lah. hahah tp takde pandu puteri or puteri islam. pastu Ina pg buat lawak bodoh yang bisik-bisik tu.

nak naik katak pulak lantun tantun. WTH wei. hahah. mcm binatang wei. sampai bile tgh kumpul, aku terpaksa minx Pejal teman aku. takut ade binatang ape pulak gigit aku ke mase tengah buang air.

so check point utk night walk sangatlah memenatkan naik nak tergelak jee layan kak Seri. hahah. sampai jee atas ke check point 2, tak paham dengan Jadu kasi arahan mcm yg tak perlu sebenarnye. aku Aqil Ain and Alip dah lah empat-empat penakut, tp tak perasan same check point. and Ain suruh cerita psl MTM pasal die dengar bunyi-bunyi kat atas tu, mule-mule kononlah kitorang bising, kite dah establish takkan kacau orang sebab kalau kite pun, kite takkan kacau orang.

hahah. sekali sampai arahan Tajul sakit tgk amboi seronok Wafi over kibar-kibar bendera die kononnya hebat, “badan nombor 9, badan nombor 9, Wafi, mohon hardcore mohon hardcore“.

hahah sekali ambik kau, itu antara highlight kem kali ni. mendayu-dayu die takbir dengan isthigfar bile aku Aqil, Ain nyorok, aku goncangkan pokok, Alip merangkak dari semak. hahah. then rase rugi tak rekod sebab semua yg lain kitorang buat tak jadi. lawak lah macam-macam formasi kitorang plan tak menjadi. hahah. then, sebelum turun bawah main game ulang-ulang. punye nak buang masa. mule-mule takut. last-last ingat Wafi sampai habis nak kacau orang tp semua tak takut. paling degil Imran sampai kene kejar. hahah.

aku: “terangnya bulan malam ni.”

Ain: “indahnya bulan malam ni.

aku: “indahnya sungguh dihari raya.”

Ain: “sedapnya kuih raya.

Alip: “mak aku sedap masak rendang.”

lepas tu aku dah tak ingat dah. hahah. kitorang ulang-ulang sampai 2.30 turun ke bawah tu. then, aku Alip Ain Ziqah pg dewan. Popo Fizi Ina Pejal Jadu Popo jage sentri. kitorang pulak uli tepung tu sampai pukul 6.30 am. tp Alip dah kene marah dengan Popo pasal nyanyi pg tido 3.30 Ain pulak konon nak tido kejap tido terus pukul 4.30. aku senget-senget comot siap kan food colouring stress tepung berapa banyak semua. hahah. tepung 1000 gram nak jadikan 400 gram and 800 gram. pastu Ziqah cite pasal zaman sekolah die ape entah. last aku buat peluru fasi pulak, isi telur and kicap. sebab tu fasi punye bau macam bingai sikit. hahah.

DAY 2

balik bilik, Fizi dah suruh aku tido, rupe aku mcm hantu dah. solat tido. Alip seronok dengan sleeping bag die. aku target nak bangun pukul 12.00 so sempatlah nak mandi semua baru makan sekali tak tahu kenapa kuat sangat drg jerit nyanyi lagu rakyatlah, sampah-sampahlah, ape lah dekat dengan dorm fasi laki. aku pun terjaga pukul 10.30 guling-guling bangun mandi pukul 11 sebab Yus gigih kejut Bonda dah sampai, Bonda dah sampai. nak jee aku campak katil kat drg yg buat cheers depan dorm tu. hahah.

then drg main game. sampai waktu lunch. aku kasi game siapa yang berpengetahuan luas and siapa first year yg ingat cheers. Bubu dpt. gelak-gelak salah nak marah aku. hahah. then solat, aku proceed dengan game siapa yg terer maths, aku dengan aku-aku sekali confused. lepas tu, aku sepatutnya siapkan last preparation akhir untuk survival game. Naim and Tajul teman aku dengan Encik Zam. tp pg dulu kat mane drg semua berkumpul, team biru, Nanpedak, tak anta orang langsung untuk soalan maths tu, as much aku suke cheers drg, hahah, I have to be fair. And tak boleh nak kalah kan Ong and Kalai. pergh cepat.

then Fifa and Popo marah drg, drg sedih-sedih, Wafi emo skt. hahah. then cheer them up dengan buatlah cheers. kite selalu cheers kalau menang, kalau kalah tak motivate, sepatutnya kalau dah down blh cheer up dengan naikkan morale balik. and start dr situ yg drg mule nampak yg drg memang kene support each other walaupun mcm lawan-lawan.

habis aku Tajul and Naim asingkan barang semua untuk anta ke base camp semua kat dewan, aku turun balik tengok drg rempuh halangan, tp fasi tak sempat, terus proceed main game air konon water rafting, drg tgh sibuk-sibuk nak uruskan pelampung tiub semua, aku Ummi, Aqil, Fifa and Ain terjerit takut tenggelam. hahah. masa tu lawak.

last-last, Alip Am pun join bile drg dah settle. aku pun try yg loncat-loncat atas balang biru tu. Ain pulak tetibe lemas sebab die nampak lintah katanya. haha. overall kem ni aku cume tak try abseiling jee sebab masa tu mata dah rabak tak tido buat peluru yang tak digunakan tu eh. hahah.

then, bg support kat group kuning, jerit-jerit suruh drg cepat, aku Alip Am mcm orang gile atas rakit tu.

water rafting

sampai habis tu, gaduh-gaduh dengan Ain, Tendangan Padu Maut, abang fasi tu tengok jee. hahah. last Am nak try jugak kacau aku atas arahan Naim kononnya. macam aku tak dengar. and then Yus baik hati nak kasi air kelapa. semua yg minum. lega. hahah. dah lah aku pakai straw ade orang lain gigit. euw.

Ain pulak mcm mak tiri nak curi-curi headband drg. hahah, semua tak suka Ain time tu, aku setakat longgar-longgarkan jee. kalau die pakai safety jacket time tu dah lama kene tendang sebab abd fasi kem tu ade bisik kat peserta. haha. dahlah cuci mata tengok belakang Ong si Ain ni. ehhh. hahah.

sebelum yg game networking drg main game bukit, pastu Im macam cacat-cacat tak blh ikut. hahah. sakai.

game bukit

pastu, Eli terus prepare station game aku pun terus nak jumpe semua orang sebab time limited malam tu untuk bincang pasal survival game. tetibe serious. haha. then, aku minx pulak siapa yang ade good networking skill tp drg tak sangat sebab takde siapa tanya betul-betul kat fasi.

malam tu, aku Yus and Naim naik ke base camp tiga orang. macam bapak ah scary nak mampus wei 3 orang jee. dengan bende tiup. tapi abaikan. sekali dah turun sekali 3-3 takut. bapak ah, ingat Yus jiwa kental. kah.

settle aku tak sabar nak turun bawah. Naim ade nak bg cadangan turun 2 orang jee 1 stay. gile ke ape. takde. semua turun sekali. pastu habis, station game Eli jage, aku explain pasal survival against team gerilla. tapi sebelum tu ade kasi duit kat group Nanpedak sebab cheers paling ledak. then ade pulak kumpulan mane ehhh yg menang utk cheers Let’s Go Za’ba? Duki kut.

drg konon nak buat legasi ketua kumpulan lah kononnya nak dapatkan balik banner tapi tak aku nak cut masa, saja aku suruh semua ketua kat depan and buat satu barisan lurus supaya nak tgk mcm mane drg akan proceed.

survival game

oh side story, Naim dengan Popo turun lepas naik kat atas, sebab aku off walkie talkie sebab nak save battery padahal drg dah kat atas. hahah. itu lawak. ape yg aku blh ckp oh sorry jee lah.

anyway, memang drg kene gabung pun last sebab banner tu drg punye sekali, so bile aku dah bahagi-bahagikan, aku round up, ni yang tetibe Fifa and Fizi tunjukkan side pelembut drg, aku dah ckp at least setiap kumpulan memang kene serang time tengah prepare nak masak-masak semua, tp drg due ckp alah kesiannya drg, hahah. plus lagi satu sebab aku nak drg tahan lapar sejak petang tu, sebab nak habiskan makanan macam kem aku pg sebelum ni, jd bile drg kenyang jd makanan bazir lah kalau drg tak makan. hmmm.

so, drg seranglah, pastu Fifa tertido. DENGKUR! aku ingat hantu pak cik tua/ harimau wei. hahah. and best pulak main walkie-talkie. dengan Popo nak jaga sentrinya lagi. alhamdulillah, banyak juga yang mati. hahah. last, fasa 1 mula, tu yg jam, cut long story short, takde makluman sampai kat aku regardless game on ke x, mase tu lah fasi pulak belajar makna amanah, nyawa. jd MTM ni nak kene jaga amanah kat kolej. jujur most of us terpilih, tiada yg dtg meminta, alhamdulillah ni salah satu benda Allah nak tunjuk, drg menyorok tp fasi risau nak mati, ingat hilang, game tangguh aku pun turun. tak boleh dah sebab game aku, akulah yang bertanggungjawab. walaupun kem ni memang takde sejarah ‘keras’ ke ape. risaulah jugak. amanah tetap amanah. selesai kene basuh semua balik.

fasi ade round table. masing-masing shocked dengan ape yg jadilah of course but, bonding mase tu lah nampak. support and nasihat. konon Popo minx nasihat next move kat aku, aku pulak cari  support dr Am Alip and Ain plus Yus and Fizi ade kat situ. hahah. risau masha Allah. keputusan Popo untuk teruskan.

DAY 3

sampai kat blk, gelak-gelak balik Tajul tak habis nak jerut Naim. Yus Naim yg tak tido nak proceed dgn senamrobik, aku kene pk impromtu punye plan utk tukar murder case. tp drg ni make up lambat sepatutnya dah tak jadi, aku tukar game last minit Tembikai Pisau Bang untuk kasi wasiat sebab ade game bunuh-bunuh. aku dah gelak-gelak mood okay pagi tu, tapi masing-masing mcm pandang aku pastu pandang tempat lain. hahah. macam ala-ala drama skt. teringat lah kata Wani and Atiqah; “dah tak nak duduk KPZ dah.” lepas insiden tu. hahah. drg last-last dpt juga banner drg and blh gantung.

anyway aku kene tukar game balik, sebab Ain dah gigih make up semua orang. jadi aku nak kene jage masa. I tried my best nak upkan lg mood drg, mcm yg aku ckp, aku level headed blh teruskan tp klu impak tu kat kitorang besar, impak kat drg pun besar. selesai murder case lepas tu. kitorang pun proceed utk majlis penutup. habis kira semua it was time to say good bye.

sebelum balik dengan Alip

overall, all in all, bukan peserta jee blh ambik banyak benda, kitorang lagi lah. mane lah susah nak move on. ni family. senget-senget, buruk-buruk, busuk-busuk, tak mandi, gelak sama, kene maki, kene bahan, semua orang kene. give and take gitu. hahah. sebelum balik drg buat cheers utk fasi. and then that was it, there you go bakal MTM. naik bus, terus selamat balik KPZ. stayed for a few days ikut MPP pulak, then said goodbye to KPZ kejap cause Ill be back esok, to Am Alip and Ain. yg lain semua hilang dulu.

nak ucapkan alhamdulillah sebab Allah bagi peluang, memang ade hikmah die, despite ade differences between all of us, at least kite try utk complement each other. in’sya Allah jumpe krg bulan depan and plan semester yg lebih gempak utk kolej. thank you Bonda and felo sebab bagi peluang untuk kami terajui sesi kali ni bawah Naim.

selain dr tu, aku belajar satu bende yg agak mcm eye opener lah jugak. belajar untuk respect ketua, no matter who or where they came from with different background, ketua tetap ketua, salah, kasi nasihat and tunjuk ajar. alhamdulillah sekali lagi, Allah tunjukkan bende ni seblm Dia kasi tunjuk dengan cara yg lagi dalam.

demikianlah post saya kali ini. dengan ini saya memperkenalkan barisan fasi anda.

Pengarah; Jadu

Timbalan Pengarah merangkap Kem Komandan; Popo

Popo

Setiausaha; Fizi

Fizi

Bendahari; Ummi

Ummi

AJK Aktiviti; Aku, Eli and Fifa (merangkap Kem Komandan)

Eli

Fifa

AJK Logistik; Am and Pejal

Am

Pejal

AJK Makanan; Ziqah dan Naim

Ziqah

Naim

AJK Keselamatan dan Kebajikan; Tajul and Aqil

Tajul

Aqil

AJK Multimedia; Yus

Yus

Macai merangkap Tukang Bagitahu Waktu Solat Bunyikan Siren; Alip (merangkap pengarah Macai) and Ain (merangkap AJK Logistik)

Ain

turut membantu; Ina

Ina

end of first session, third sem

first picture of MTM KPZ ever

You can close your eyes to reality but not to memories.

Stanislaw Jerzy Lec

#KPO #MTM #KPZ #UPM #DAgroloka

A Chunk of Time

Lidah boleh dipercaya waktu merasa, wajar dicuriga sebaik bersuara.” –A. Ahmad Said

Dah lama tak update blog ni. Agak-agak dah berapa minggu dah. Aku pun dah masuk UPM berapa minggu dah. Mod aku pun dah berubah-ubah. Ikut program kolej dan universiti. Mula-mula ada SUKZA, lepas tu ada English Drama. Lepas semalam baru saja habis field trip untuk EMG 3006 dekat CEMACS, USM, Penang untuk 4 hari 3 malamlah lebih kurang. Tapi bertolak Jumaat malam. Sampai Subuh.

Dalam 7 minggu saja, dah macam-macam jadi. Jadi pelakon hambar, penulis skrip baru nak up dan pengarah yang bajet. Haha. Dalam 7 minggu tu jugalah kenal lagi ramai orang. Mula-mula biasalah, tanggapan orang yang sama dekat aku, dari awal sampai akhir. Haha. Aku macam bajet. Heh.

Sebenarnya, Hasif ni baik orang dia.” Anis

Ya Allah, tak sangka do kau macam ni, mula-mula kau bajet do.” Ain

Ha,ah mula-mula macam macho, sekarang dah tak betul macam gila.Dayana

Banganglah kau ni.” Fadzly

Hasif ni kadang-kadang bengong jugak perangai dia.Aliff

Mamat ni, hah, mule-mule bajet. Hmph.Jessica

Hasif dulu dalam kelas senyap jee.Aisyah

Well, kau perasan perangai pelik aku, dah sah aku pun perasan perangai pelik kau okay. Ingat sikit. Haha.

Tapi, tulah takkan aku nak menggila mula-mula kenal orang. Yang lain semua ingat aku ‘control-control‘, ‘bajet-bajet’. Haha. Sebab lepas aku dah kenal betul-betul barulah aku menggila depan semua orang. Tengoklah tempat dulu. Syammir dan Aliff tahu jugalah sikit-sikit macam mana gila aku, sebab dulu selalu pergi kelas sama, lepas tu sem ni Aliff dah dapat kawan baik baru. Kitorang kena tinggal. Haha.

Lepas tu, kumpulan debate tahulah aku dah memang selalu jumpa diorang, baik buruk dah tahulah juga. Lain KPZ, tak semua, sebab tu ramai macam terkejut aku ni datang dari mana. Blok laki tak ramai mane. Haha. Tak ada niat nak tonjol ‘letup-letup’ masuk semua. Ikut kemampuan masa dan diri. Dah belajar dari diploma. Kalau masuk semua, kelas ke mana, kerja ke mana. Tak naklah aktif sampai semua tu tak terjaga. Kalau nak kata itu semua cabaran. Cabaran tu semua dah aku uji masa Diploma dan dekat sekolah. Aku tak boleh aktif sangat nanti huru-hara. Jadi, baik ikut badan. Haha.

And this is the summary of what had happened mase field trip.

Day 1

Macam hari-hari lain, masing-masing dengan mcm kroni masing-masing. Tegur sikit-sikit. Apa-apa pun, aku perasan satu benda. Nilah kali pertama aku pergi kem ke apa yang aku tak nervous langsung. Kalau tak selalu pagi-pagi kenyang sakit perut. Nervous saja rasa nak buang air, apa lah. Haha. Ni kali pertama dalam hidup aku. Tak tahu kenapa. Sampai kat masjid dekat Penang dah. Dalam 5.00 lebih. Aku dah pelik dah. Rupanya dah terlepas jambatan P. Pinang. Damn. Haha.

Lepas solat semua, sarapan kat kedai tepi jalan tu. Syammir lapar macam biasa. Dalam bas pulak semua orang dah borak-borak dah. Aku masih lagi mamai masa tu. Teringat yang aku seludup masuk bas tu sebab sedangkan kumpulan aku dekat bas lagi satu. Haha. Tak apalah.

with Syammir at jeti

Syammir, Alip and Ijat

Bangun-bangun dah sampai dekat jeti. Okei lah. Kena angkat barang semua. Aku tak gayat tapi, blood rush masa nak terjun kat laut nanti aku rasa takut gila. Haha. Jadi, lepas beli head band hijau tu, pergi angkat barang ke boat. Mulalah pergi trekking. Dalam tu rasa jauh sebab setiap sudut semua orang jerit ‘selfie selfie’. Okei. Bukan hp aku okei, hp Mawar ngan Alip and Eya. Setiap kali nak berhenti payahlah. Haha. Jadi sejam setengah ke apa sebab ambil gambar saja.

with Aliff, Syammir, Eya, Ira, Zainab and Ijat

Penang beach

Sampai, lega. Tp tak lega sebab bag kasut aku hilang dan kena angkat barang ke bilik pulak. Masuk-masuk saja penat. Mandi siap semua, makan. Then, kitorang gurau senda dengan kera-kera kat situ. Haha.

briefing dgn En. Sujak

Dengar briefing. Mulalah kerja. Ambil sampel air. Kualiti air. Dengan Dr. Yusoff. Haha. Teringat yang kalau kau nak tanya dia soalan, dia takkan bagi kau jawapan. Kau kena jawab sendiri. Kalau kau dah jawab pun dia akan macam; “Sure? Sure? Sure?” Haha. Damn. Aku dari tahu, jadi tak yakin terus. Bawa semua terus pergi kat jeti untuk ambil sampel semua tu. Habis dalam pukul 5 ke 6 macam tu. Confused aku dengan Adam, Shakrul, Loh, Liong, Siu Ping satu group plus Sujithra and Jiajia. Haha.

Dr Yusoff's inspection

Aku settlekan DO meter. Utk yang tak tahu. Untuk tgk water quality banyak experiment nak kene buat. Cth, check kekeruhan, pH level, dissolved oxygen. Kalau kat Diploma dulu aku cume check BOD jee. Takdelah check pH, salinity ke or conductivity and temperature. So makin mendalam. Management student akan check sume ni and buat report utk bagitahu tindakan selanjutnya. Kalau tak bertepatan dengan law. Apa law blh buat dekat pihak yang berkenaan. Jadi, janganlah buang sampah dlm laut. Tak paham betul. Other than that, ade gune secchi disk and tide, ketinggian air. Check kelajuan angin juga and relative humidity. Lepas tu, cari plankton dlm laut.

check water quality

Mandi air laut macam sekejap saja sebab nak pasang jerat untuk tgk ecosystem hutan pulak. Senang kumpulan lagi satu sebab agihkan soalan questionnaire ke pelancong saja, lepas tu naik boat balik lepas habis. Amboi. Yang lain jadi gila. Haha. Tiba-tiba macam susah pula experiment tu sume. Tap tap. Mandi air sungai tu, kaki aku dah luka habis dalam sebab kena barnacles. Luka pedih dia rasa nak mengamuk. Haha. Sakit gila, pijak pasir lagilah.

The Guys

Makan malam dan tengah malam macam sedap ke apa? Haha. Semua air dan makanan macam unlimited. Tak macam kem ke apa yang sebelum ni mesti aku akan lapar atau dahaga. Sini dia kasi ais berlambak. Kau kaut saja banyak mana kau nak. Malam mengantuk sebab penat dengan pagi tadi. Dalam Lab Dr. Rohasliney tanya tang instrument sume tu. Whoa. Memang mencabar sebab kau ingat kau dah tahu, tp Dr. pusing pusing soalan sampai kitorang sume pening. Haha. Lagi lagi soalan pasal meter and probe. Then, teka machine-machine lain.

Buat unggun api sekejap, Hanif, Shafiq, Ah Chong dgn Shakrul pg kejar ketam. Haha. Lepas tu terbongkang after minta Shakrul urut. Berbunyi-bunyi tangan die. Hahah. Tapi malam tu seksa, kaki luka dalam gila. Pedih. Pijak jee pedih. Hmm. Ade main IQ game dengan drg seblm tido. Stress drg. Pkl 12 masuk bilik masing-masing. And satu hari tu, macam ade theme song. Alip sibuk dengan lagu D’Masiv tu. Padahal aku yang nak dengar. Hahah. “Dengarlah bintang hatiku~

Day 2

second morning

Hari kedua and ketiga nilah yang macam climax. Hahah. Pagi tak ada apa sangat. Pergi settlekan questionnaire. And bile semua orang slow motion sikit gerak. Aku pun ambik dorang punye questionnaire aku pergi buat. Hahah. Tak nak aku tunggu lame-lame kat situ takde orang. And abang dua orang yang dtg tu pun belanja air bandung ape entah name die. Haha. Questionnaire tu nak distribute kene lalu trekking tu lagi. And jumpelah orang kat situ nak tahu pasal tempat kat situ.

Tapi Loh dah kate die dah betulkan sikit soalan tu, aku pun tak perasan. Tapi memang soalan tu masalah. And tak plan betul-betul mane nak kasi questionnaire ni. Ikutkan sekarang aku rase blh jee tunggu kat tgh-tgh dlm hutan tu instead kat depan pintu depan which drg tak tahu lagi condition kat dlm mcm mane. Logik jugak tourist kat situ.

Lepas makan tengahari punye aktivitilah yang mencabar sikit. Haha. Dengan boss besar Dr. Rosli. Ketua Jabatan bahagian pengurusan. He was so strict in a way and yet full of sarcasm. Heh. Die lawak walapun die serious. But still aku intimidated. Haha. Kene sound pasal tak baca module. Tak bincang for the 2 minutes that he gave, and sebab aku pakai seluar pendek. Salah dresscode. Hahah. Siap suruh tukar lagi.

Then, ecosystem hutan pun kitorang pun buat. Dengan team Alip, Ah Chong sume. Die ckp die dah kene marah dulu and siap kene panjat pokok bagai. The other two groups buat dengan Dr. Liney utk ecosystem sungai. Macam ikut giliran. Ecocsystem hutan check dengan kene buat quadrants. 20 by 5. Next, dptkan specimen and ukur silara die. Haha. Silara tu canopy. Itu aku baru tahu. Nyamuk memang sakitkan hati. Lepas tu, nak kene kire ade berapa jenis yang blh jdkan specimen. Lastly, nanti blk UPM pergi perhutanan ke ecology punye fakulti utk check species ape.

Then, Liong buat lawak pasal Dr rokok dlm hutan takde kene gigit nyamuk. Siap gune kamu kamu macam kawan die Liong ni. Haha. Lepas tu, aku rampage dalam hutan tu. Sebab sume salah. Haha. Cik Dalina and Abg Amsah gelak gelak tgk aku mengamuk mcm meroyan. Hahah. Takut doo dengan Dr Rosli. Dahlah semalam die tanye aku, “Are you from Singapore?” First, aku pelik dah kenapa die nak berspeaking dengan aku. Then, I got the message. Tak perlu teruskan kenapa die tanya dr Singapore. Kalau kau tahu kenapa, anda awesome. Hahah.

Lepas tu, cari Ain dengan Zainab, sesi melagha. Hahah. Then, kat laut tu, mengila lagi. Sume orang jerit-jerit. Kaki aku sakit lagi. Tapi gamble. Hahah. Bukan selalu pg laut sekarang. And dah blh berenang sikit-sikit. Teruskan. Abg Amsah asyik perli aku pasal tak tahu objektif and ape entah. Hahah. Semua orang aku marah buat kerja elok elok nanti aku jugak yang kena marah. Semua orang dah mulalah nampak perangai menggila aku. Hahah. Gelak jee keje kat sana.

Yang the guys naik kepala. Siap perli pasal rambut aku pulak. Shafiq, Hanif dah pandai curi shampoo aku and sume orglah siap kate nak rambut lembut macam aku. Celaka perangai masing-masing. Hahha. Masalah nye Shafiq pun dah join. Dielah paling senyap. Ah Chong dengan Shakrul aku gertak skt-skt time masuk hutan ke or tgh makan senyap lah jugak. Hahah. Depan perempuan berani gile drg. Hah tunggu krg.

Malam just nak tunggu jerat jee. Lepas dinner dah takde ape. So aku buat IQ game. So, almost semua yang turun join. Dorang sume semakin stress. Lawaklah Shima and Che Nor gaduh. Lepas tu Quamar curi cawan Ijat lah main game bagi ambik bagi tu. Gile lah semua orang. And malam tak lapar, sebab supply air, ais and roti non stop. Siap alihkan meja pulak tu. Ira and Eya yg mule-mule tak banyak ckp dengan aku pun kene bangang dengan aku. Hahah. Yang laki kat bilik jee lah.

Semua orang rajin lepak dekat guppy fishes yg makan dead cells tu. Habis jee mandi ke aktiviti ape mesti pergi situ. Aku pun first time try. Ingat geli sgt. Tp okaylah semlm tak try sebab luka. Ptg tu try banyak gile dtg kau. Hahah.

Day 3

Slightly better day. Sume dah just nak settlekan experiment ecosystem sungai pulak. Dengan Dr. Liney pagi tu. Okeilah dengan tenang settle. Haha. Tanye Syammir macam mane, die kate okei, tp lepas tu baru die dengan Hanif kene tergur. Yg Abg Amsah still perli aku kuat kuat. Hahah. Ah, lawan balik. Tp risau. Takut Dr marah. Hahah. Ecosystem sungai aku nak tangkap ikan pakai forcep. Tu yang kene perli habis. Hahah. Padahal saja jee nak angkat batu. Dr Liney suruh naik aku tak nak selagi aku tak dpt tangkap ikan. Die kate takpe dah A dah, terus aku naik. Haha. Ade jugak kire water quality utk sungai juga.

Ecosystem sungai kene buat profile sungai tu. Tinggi mane air tu blh naik. Dan tgk plankton ade ke tak. Other mcm biasa tambah relative humidty, cerun, keamatan cahaya sekali.

water profile with Loh 1

water profile with Loh 2

water quality for fresh water

Tak habis kat situ, abg Amsah perli lagi. Hahah. So, aku ckp dekat yang lain buat elok-elok. Sebab kalau drg yang buat salah, aku yang kene. Dr. Liney pun reply yang tulah aku kene belajar jd invincible. Hahah. Abg Amsah and aku mcm eh, Hasif nak invincible? Ayat tu tak valid. Hahah. Hasif and invincible tak blh dalam satu ayat. Sama macam Hasif dan longkang. Lepas tu, pasal aku nak practical kat dlm office. Tak nak hutan. Hahah. But I did it anyway. I feel closer to the nature. Dapat gigit, calar. Still. Closer to the nature.

Then, masuk hutan lagi lepas lunch. Utk ecosystem utk tanah. Oh, dah start rindu benda kat sini. Tahu esok nak balik dah. So yeah. Kene tengok layers of soil. Pecah-pecah group agak confusing. I don’t like confusing stuff. Kalau ade, direct approach. Lepas tu nak tukar lagi aku pening. So aku senyap. Pasal bising gile dalam lab tu. Hahah. Aku dok perhati semua orang kecoh kecoh. Watlek watpeace. Hahah.

Masuk hutan baru aku menggila balik. Same team dengan Quamar and Mawar pulak tu. Ya Allah. Nasib baik ade Shima and Dayah yang meneutralkan. Haha. Alip dengan Eya same jee. Aku dgn Anis jee yang plg okay. Eh. Hahah. Lepas tu settle. Terjunlah ke dalam laut. No more jerat. Jerat 2 malam jee. Hiks. Subuh Day 2 and td. Adam and Shakrul yg ambik kut. They didnt wake me up. So, yg pertama dapat tikus and tupai. Next day, tak dpt. Hujan ke ape entah.

Ade aku update kat ig yg ade hygrometer. Blh tgk relative humidity. Then nak kaji cerun kawasan tu. And kikis tanah tu utk tgk the difference layers of soil.

ecosystem tanah

Petang, lautlah apa lagi. And timing off gile. Air terus masuk telinga kiri aku. Ah. Not again. But then, best. Aku pun terjun dr jeti and masuk laut. Dua kali buat, dua kali nervous. Aku dr first day masuk laut, tkt satu jee. Obor-obor dah lah besar kepala aku, aku nampak. Warne pink dengan putih. Scary kauuu. Tp bile dah terjun direct jee, tenggelam kene bontot. Haha. Dengan Syammir, Hanif, Alip and Ijat. Drg acah acah aku. Kurang ajar gile. Dah lah aku rabun tak nampak drg buat ape. Haha.

star tak menjadi

Malam tak ada apa. Cume kemas barang jee. Then, masa tulah buat unggun ‘apu’ kedua bak kate Ijat. Hahah. Jadi tapi hujan and ade asap. Aku pulak yang kejar ketam and jumpe hermit crab. Then, ternampak Jiajia melayan perasaan seorang diri kat pantai. Kesian dia. Haha. Walaupun die tak stress happy jee tapi tulah semua orang ckp BM die tak paham.

ketam

hermit crab

geng Cina

Time nilah, IQ game sampai kemuncak. Gelak gelak, Hanif finally joined. Lawak die dengan; “kalau ni A, ni B, ni C. Ni apa?” Hahah. Die pun jawab masa awal-awal nak dpt, “aku dah dapat tapi aku tak ingat.” Lawak. IQ game paling senang pun die lambat. Yang nombor nombor sume orang dapat cepat. “Hah, yang tu kosong.” Adelah game die. Liong and Loh pun dah dapat. Hahah. Tercabar Loh. Last tengok jam pkl 12. Sume org pun tido. Kemas barang. Ready nak balik.

last night with them boys

Day 4

time to head home

Dah, masa nak balik dah. So, aku yang paling lambat bangun for today. Dorang sume dah siap dah. Tapi aku yang gerak awal untuk anta barang. Lepas tu, terus breakfast. Aku takde mood actually pagi tu. Haha. Air dah masuk telinga aku. Sama mcm ada satu malam latihan FESTIK tu. Telinga aku dah tak dengar. So, drg buat lawak semua aku dah pending tak boleh nak gerak tak boleh nak gelak. Jadi tulah. Lepas tu Syammir suruh ambik gambar, aku buat hal aku ambik gambar jugak. Haha.

on le boat

 

boat mobile

BEM students batch 13/ 14

Then, naik boat pergi ke pantai yang ade penyu tu. Tapi dapat tengok anak penyu jee. Tapi dia adelah explain pasal penyu sume. Ade 4. Belimbing. Lipas. Karah dan Agar. Dan blh bertelur selama 3 jam utk almost 150 biji telur. And penyu adalah haiwan yang sangat pasif and sensitif. Or introvert. Kalau die nak bertelur dekat kawasan yang die dilahirkan, and ade kawasan perumahan kat situ, die tak blh nak bertelur, so dia akan simpan telur die sampai die mati. Sedih jee. Macam merajuk. Kesian die. Kita manusia buat hidup die macam tu. Nyawa terancam. Sebab ade keluar berita yang penyu bertelur bawah rumah. Itu adalah kawasan kelahiran die for 25 years before. And penyu ni blh hidup for around 150 years old mcm most of us dah tahu. Tapi kalau dah terancam buang plastik dlm laut mane jadah haram drg blh survive. Die makan obor-obor tp termakan plastik. Hmm.

baby turtle 1

 

baby turtle 2

Ade buat round table before balik. Haha. Yang aku paling ingat Alip punye jee lah. Sebab dia kate, kawal emosi jangan marah-marah. Kate sume orang penat katenye. Haha. Aku tak tahu pulak ade orang lain yang marah. Setahu aku, yang naik suara aku jee. Haha. Sebab gurau tak bace module and tak tahu objektif kene tegur dgn Dr. Aku marah ke aku gelak jugak. Kene maki pun, aku gelak jugak. Haha. Lawak.

Dia kate kalau perempuan paham lagi. Laki tak tahu. Haha. Musykil aku. Sebab, semua orang gelak jee walapun stress mase buat sume experiment tu, sindir-sindir masing-masing tak tahulah kan kalau ade yang terasa ke ape. Yang penting, aku tak ambil hati dengan siapa-siapa sebab kitorang suke maki hamun sume orang. Mcm Shakrul. Garu kepala. Tak terkecuali. Che Nor, Shima, Zirah and Atika pun kene. Diam tak diam. Hahah. Ke Alip kene maki dengan siapa? Hah. Selidik.

Ade lagi satu, yang tangkap ikan pakai forcep pun aku jugak kene bahan time tu. Aku jee yang mampu. Okei itu pun lawak. Main IQ game lagi. Semua orang enjoy. Itu alhamdulillah. Mampu buat orang happy. Drg gelak pasal byk byk IQ game yang aku kasi. Tp Dr. Yusoff and Dr. Rohasliney tak nak main. Haha. Then, Dr buka cerita yg aku tlg die, die kate sume org tak berkire sebab aku setuju jee tlg. Tp last-last aku minx A+ pulak. Haha.

Wahida sibuk dengan penat die. Haha. Die yang merayu kat Dr. sebab penat tak yah buat aktivit. Thanks. Lega. Haha. Malam biar ah lepak jee.

Jiajia lastly, stated yang die happy and ni first time die pergi trip mcm ni. Sebab die and Sujithra jee pakai jeans all day and night long. Jiajia pun cakap she loves us all. Awww. Then, suruh die beli track suit. Hahah. Then, Sujithra jerit; “Gila ah!” macam rempit gile. Gaduh dengan Lola. Haha. Then jd racist. Kate orang Johor tak betul. Tak masuk lagi racist Eya dengan Siu Ping. “Pun boleh juga ke?” Or something like that. Hahah.

round table aka post mortem

(my face's too ugly in this picture) haha

 

#TepiSikit

Then, balik. Puas ambik gambar-gambar semua. Loncat-loncatlah apelah. Pergi naik bus lepas lunch. Syammir, Loh, Anis balik dah. Sebab drg dekat. Kitorang stuck dlm bus sampai 8 malam baru sampai UPM.

OTW back

Next, it was time to spam. Overall. Sangat best. Makin rapat. Dalam kelas drg memang dah gile-gile sikit. Tapi. Tulah. Aku nampak serious dalam kelas. Sebab aku ingat lagi, masa buat kerja dlm kumpulan, Quamar, Fifi dengan Adibah siap mintak maaf sebab kerja lambat. Aku tak ckp pape pun, drg ingat aku marah, aku update kalau siap bgtahu jee. No prob. Tp tulah drg ingat aku senyap aku mengamuk ke ape. Haha. Sebab lepas tu aku tegur and ckp jee drg mcm biasa, haha. The transition, being mad and angry gonna takes alot of your energy, kite chill sebab sume dah besar and kite back up each other. In’sya Allah. Aku pun masih belajar untuk jd org yg better.

Macam aku tak tahu economy, jealous kononnya dengan Loh and Ijat. So belajarlah. Tak tahu berenang. Haha. Mintak Syammir, Alip, and Ijat ajar. Tak tahu tak bermakna tak boleh belajar. Jadi, sekarang aku dah kurang takut dengan laut. Tgk One Piece siap. Mane boleh takut air. Walaupun Syammir mcm; “Hang buat macam tu jah.” Haha. Baik dr UPM sampai lah ke Penang. Macam tu jee Syammir ajar. Haha.

 

So yeah. Thats it. Until we meet again if I have the time to sit and type. In’sya Allah. I’ll pray for your well being. Know this friends. I will always miss you. And those who still hold grudges, I hope you’ll learn to forgive. We all made mistake. You and I both. All of you are always forgiven. Kalau terasa, sekejap jee. Tak gune nak marah lama. Amin.

environmentally brothers

Time you enjoy wasting is not wasted time.” –Marthe Troly-Curtin

i'm always sided myself with the most rebellious group of people, hiks (Y)

Terima kasih untuk semua memori
Sekarang masa untuk aku naik pesawat
Dibumi ku berpijak sentiasa rendah diri
Tapi sekarang masa ku berlari atas awan
Pada mula kalau betul hilang
Tiba tiba diam
Yang lain cuma bisa meminjam
Gayaku nak ambil simpan
Ku kata gayaku Pablo
Mereka tak kenal Picasso
Jadi semua berkoba koba nak jadi macam Escobar
Itu aku
Ikhlas
Kau nak e class
Ku bagi e class
tapi sekarang memang jelas, wang tidak boleh beli class
Duit tidak boleh beli masa
Masa dulu mungkin rasa ni tak buang masa
Tapi sekarang rasa macam kena paksa
Mungkin kita berdua jadi mangsa
Cita rasa berbeza walau sama budaya dan bangsa
Jadi tepi sikit, tumpang lalu
Biar yang lalu jadi yang lalu
Apa yang jadi hari esok, itu esok baru tahu.

SleeQ ft. Joe Flizzow

#TepiSikit

*banyak lagi gambar yg aku nak tunjuk tp ade yang sempat upload tp blh check facebook, twitter and iq aku utk tgk mcm mane Penang ni and ape yg aku buat dengan course Pengurusan Alam Sekitar aku.

**kawan BEM yang lain dipersilakan komen kalau ade nak tambah, nak tolak, nak share lagi dr experience krg.

***maaf salah silap aku if ade terkasar bahasa sengaja atau pun x korang, like I always said, friends tell you whats right and not telling you that you are always right.

****this field trip reminds me greatly of #BringItOnRangers, rindu.

Can We Be Friends?

Hye, my name is Hasif and I’ll be the most awesome person you’ll ever met. And you’re very unlucky to be friends with these two crazy girls.”

That is so Hasif, some of my friends would say, bold and daring doing crazy stuff. Haha. Just curious, which crazy person would be insanely brave enough to say that to someone he just met? Haha.

So, 2014 started mcm a little bit funny. Lepas sambutan hambar kat KPZ tahun baru dengan Bonda (Pengetua for our college) with other debaters. It was decent and she was like; “I’m like 40 ehhh, opsss, I’m like 43 and I think your party kinda boring.” Right you are. Well it was. Apa jee pun nak buat? Tu jee yang mampu. I was supposed to go home and ade family dinner with my mum side of the family but I told my dad late and Syammir left early and I didnt know where he went sebab die yang ajak tengok wayanglah apelah after our stressful and depressing paper. Haha.

Bukan spending time with debaters mcm last resort. Heck no. Cume I didnt know nak buat ape for new year. Heh. Lepas tu, smlm 2014 lah kan? Jesse and Dayana ajak lunch which was like dah lambat, nak masuk Asar dah. Then, there was Sunil. A cool person. And that line up there, aku terus bagi kat die, and die terkejut. Haha. And he claimed he knows all the Punjabi in Malaysia because of the small community. Yelah tu. Haha.

But then, I told him yang I thought he was Cindian because he looks like Malay since every Cindian I know looks like Malay, you know? And he tegur-ed Dayana and Jesse because both of them were curious whether he could speak Chinese. Yeah. We are so diverse you know. Haha. Pelik-pelik.

Dia pun boleh lah masuk air and how unfortunate to be friends with two stalkers. Jesse was like tahu macam mane Sunil ran. And Dayana was like stalking his facebook account. And aku tak tahu mcm mane, usually Id be like refrain myself dr terus kecoh depan org tp smlm mcm terus bukak mulut and suddenly Sunil joined utk kenekan Dayana and Jesse balik. Wow. Haha.

OMG, these two cannot join together, kalau gabung, memang, mampus kite, tak tahu nak lawan ape.

Said Dayana and Jesse. Somehow, today I feel a lil bit lost. Watching Buffy the Vamps Slayer. The classic. Habis season 6. Hah. Because I was upset with my carry mark and still am. Hmm. Keep on telling myself redha tawakal and fight harder for my next paper. But susah. But seeing people around you smile changes things.

Sunil is a brilliant, crazy and three of us know he is a smart ass. Funny we all could laugh padahal aku baru kenal die 1st of January. Heh. And Jesse, Ain and Dayana push me because they think I’m capable of getting 4 flat? Lawak. Haih. So, since they lift me up saying I can, well I can’t really ckp tak kan? Takkan nak give up after one paper baru. You don’t know what Allah has planned for you kan? Berusahalah then!

Lepas ni, gonna study Man and Environment. Jesse dah habis paper. Dayanalah tak tahu die dah start study ke belum but she has a paper esok. Sunil tak sure. Ade kut. Kkk. And nak ambik kesempatan ini to say takziah to those of you who have lost someone recently. There have been a lot of loss lately.

Time to study. May Allah bless all of us. Amin.

Almost Forever

It has been;

  • 5 months since I finished studying in UiTM
  • 1 month and half since I quit my part time job at Kinokuniya

A lot has happened since, and I had the time to write about all of it most of the time but I didnt and kept on procrastinating until I decided to post a new entry which is like now.

Another reason that contributed in me posting this new entry is because I have this subject (for me degree in Universiti Putra Malaysia) called LAX 2003; Movie Review where we need to post our activities and discussions about two movies on a blog. So, all my team members don’t have a blog, so I basically compiled everything and post them, it was stressful you know, where the fonts and pictures crashed when the internet connection wasn’t that helpful at my college. But alhamdulillah, we are done with it. Here’s the link, go and check it out;

http://lax2003group216.blogspot.com/

Before this, I had saved a draft for me to edit because I thought I had all the time in world before I start my degree. Well, I sincerely thought I wouldnt be continuing my degree until next year with UPU stating that ‘Rayuan anda gagal‘. The frustration was overwhelming but at the same time, I looked at the sejadah and told myself, Allah always has plans for His servants. So, I had faith in Him and I made sure I use the time I was given at Kinokuniya as much as possible.

Kinokuniya was great. Unit 1 (the department I was in) was great. What I can basically remember is that;

  • Aqilah and I met for the first time to get our uniforms, she worked just for a few weeks, we had tried so many times to meet up and hang out but she was busy with her own business and my day offs were basically not the same with her free time, they always clashed, it was hard for us to meet up until now, I think she’s pissed since I’m studying in UPM, it makes things even harder. Haha. Sorry, beb.
  • Unit 1 used to have 3 sales associates that were of my age: Adli (full time), Fiqa (part time) and another girl, errr, I cant remember her name. I only worked with them just for a few weeks, so, you can say that I was lonely at first. Haha. But, soon, I got to know Vincent and Yana even more, with Dayana joined for a few months, Unit 1 was actually a fun environment under Yoke Ping, Khairul and Kak Husnah. Of course Lisa and Marisa were there too. We had a good time, laughing and stuff.

Unit 1: Vincent, Dayana and Yana

  • A few huge titles that we needed to promote like Inferno by Dan BrownAnd The Mountains Echoed by Khaled Hosseini and also The Ocean At The End Of The by Neil Gaiman and of course The Cuckoo’s Calling by Robert Galbraith (JK Rowling). What I had to do include displaying books, assisting the customers, take orders, handle call in customers, until God’s willing, some people even referred to me when it came to promotion, how to sort and everything with me working there for quite some time, I got familiar with things. I learned about literature a lot. Got to know the works of those famous and world renowned authors. The feeling when you’re surrounded by books is overwhelming, especially when you sometimes bumped into customers and they started to talk about the book itself. You gained some knowledge and you give out some.
  • Kinokuniya has this ‘stock take‘ day where we need to count and scan all the books, wow, boy that day was depressing in a way. Haha. You need to count and rescan everthing if you make a mistake.
  • Throughout time, we even watched movies together; The Conjuring and Dayana got so scared and I told them how ghost movies dont really scared me and everyone got mad. Haha. Then, we did have iftar together, we took pictures and stuff but boy, it was hectic because our break was so short, we practically needed to rush and stuff the food down our throats. Funny, that time, even Unit 2 joined us.
  • From there onward, Yves and I got closer, Ridzwan too. Not to mention people from the Logistic Department. KC, Kimi and Khairul were close to me too. Mostly that would go crazy and talked about crap was Yves, that boy is a genius. He was thinking of things that most people wont. Yeah.

Yves

Kimi

  • Because my birthday’s plan didnt exactly follow what I expected, so I didnt think it was much big of a deal. I got advanced birthday present and that was it. Suddenly, Aryna, Nadja and Shafiqe caught me off guard during Ramadhan and they bought me presents and also a cake for iftar. Hahaha. Seriously I didnt expect that to happen since during that time, my birthday was actually a month way-way-way before that night they asked me out. Good job. But speaking of my birthday, I did celebrated it with Syuhaidah, Farhyn and Johan but it was Farhyn’s present that I use until now, she gave me a mug and it is very colourful that when everyone sees it, they would tell me that it is a nice mug. Haha. Thanks Farhyn. I bet some of you already saw it. Heh.

Aryna, Nadja and Shafiqe

  • In Ramadhan, alhamdulillah, after a while, it was good to see familiar faces. Like them as mentioned above, Shefah, Cik Hanim, Faizal and Nana. Yeah, then working there at Kinokuniya, it is basically a bookstore where everyone comes you know? I saw a lot of people from Hartamas, but they didnt recognize me. Haha. There were Ozair, Racheal, Julius or Julien, Fathy and a few others like Ashraf kut his name was. Haha. Oh I think there this one teacher, I think she was the counselor. But I cant remember her name. If I didnt remember her name, obviously she wouldnt remember me, she was the counselor, how many people had she helped in the past right? Then, Anis, Iman and Johan came. Oh Aiman Johan’s brother was also there but I didnt say hye, because the probability that the outcome would turn out to be an awkward conversation was high. Haha. So nayyy.

Nana and Faizal

  • Then came Raya Aidilfitri, finally after a few times of rain check, I managed to go out with Farid, Daus, Izzy, Awan and Lisa. But after that, it was hard to catch up, haha, because they live near each other. One outing I think is suffice. I guess. I celebrated Raya in KL of course and went to cousins’ houses like usual but I didnt manage to update my blog because I think it was too much of a hassle. Haha. Then, went to Ipoh for a while and got to see Ameerul. Next, after that, I celebrated with Jaja, like finally. With Shefah and Faizal. Later, Kak Zita tied the knot, congratulation, so it was time to spend time with my favourite cousins, Syamer, Zura and Nashrah. During that time, the grown ups didnt bother to ask where we go any longer, because they were so used with us go missing during a family gathering. Haha.

Shefah, Jaja and Faizal

  • Finally, Lisa left, then Dayana, so Unit 1 thought they would have enough man power because I told them I would be working until February next year, everything was in place until I called Wana and Falah, that was when I got to know I was supposed to register a few days earlier, even before I knew I got offered. I left in a hurry, just after Syahada and another girl were just trying to get familiar with the tasks in Unit 1. But luckily I did get to go out with them, some of my colleagues. Just that, you know, when everyone had treated you nicely, you hope that you could repay them back at least by saying a proper goodbye and not abruptly leave without any reason. I felt so bad. It took me around 1 week for me to shake that guilt. After I finished with Starting School and what not, I went back to Kinokuniya and explained in person. After that, finally I could settle down and the guilt slowly washed away.

Vincent, Dayana and Yana

Dayana, Yana, Ibrahim, Lisa and Vincent

Thats it. That should sum up everything that happens during my working days in Kinokuniya. Overall, it was a great experience. Sungguh. Tears. Oh, yeah, other than getting to know about authors and books, I managed to finished a few books myself. Just that, when I got into UPM, I spend more time on education based books instead of fiction. Kinda sad actually, because I really wanna feel the satisfaction of finishing a story book once more.

Books are the plane and the train and the road. They are the destination and the journey. They are home.

-Anna Quindlen-

Lepas tu, masuklah pula aku ke dalam UPM. Sebelum aku mula, sebenarnye, tak tahu nak ckp mcm mane, grateful and thankful sebab, dpt course yang aku nak, staff and lecturers yang sangat baik, membantu. And bayangkan dekan punye office tingkat atas kelas. Sangat cool.

So, my one month and a half experience in UPM in general goes like this;

  • I’m lucky that there are other 2 people yang almost macam aku, masuk Kolej Pendeta Za’ba (KPZ), Pintar and same course. Aliff and Syammir. Adik and Abang Long aku kat situ. Haha. Masing-masing perangai lain-lain, minat pun lain-lain tapi boleh lah pandai-pandai support. They are very cool in every sense.

Aliff and Syammir

Yujia, Syammir, Aliff and Najidah

  • Another best thing about UPM is that, they have foreigners. It actually promotes international network. Yujia is from Shanghai and Najidah is from Mauritius.
  • The guys in my class are mostly Kelantanese. They are freakin awesome but its hard for me to understand their conversation sometimes. Haha. And before this holidays, we decided to go out and eat buffet. Boy, I was full. Haha.

The Guys

Classmates

  • And thank god, aku tak masuk apa-apa club yang uruskan events. Yaey. So I decided to join Debate Club. It is one of the best thing that has happened to me since UPM. The people are crazy, which basically enhance the craziness within me. I got so crazy until they decided to bash me back and gang up on me. Haha. Jessica especially. And my another brother from another mother; Fadzly. He’s younger but he’s acting older than me. Haha. Masalah betul die ni. I shall talk about debate more in other entry. We just finished Vice Canselor British Parliamentary (VCBP). KPZ send 4 groups and all of us got into quarter, Fadzly’s and my team got into semi and Fadzly’s managed to proceed to the final. What is the best part, only Fadzly and me who have debated before, but all of us managed to proceed to quarter. That just shows how good they are. Around 48 groups competed. Just imagine that. They are so awesome. They are Ain (my partner), Zu, E Yee, Yuen Ling, Atika, Dayana. Bryan and Chee helped during our training session with Jessica gave us moral support lah sangat. Haha. And another good thing about this debate is that, it really helps in expanding my vocab. Really.

During practice session.

Jessica Fadzly

I think that’s it. That concludes everything that has been happening until now, Happy Deepavali people especially to those who celebrate it. Happy Holidays. But basically I think, to summarise what I actually did, I have update my activities through my Instagram and Twitter. Go and click the follow button peeps. @hasifullah So long. Until next time, I’ll be updating about my course and fac soon. In’sya Allah.

March&April

Finished my final examination for my final year, final sem. Now, settling down with whatever life is offering me. And my new affiliation is Kinokuniya. 紀伊國屋書店. The best bookstore in Malaysia, in KLCC. Heh. Tu jee sempat nak update. And Alhamdulillah, I finally have the time to continue with Zuhayr. The progress have me excited. :)

Visit the website yea? http://www.kinokuniya.com/my/

紀伊國屋書店

“The wise are wise only because they love. The fool are fools only because they think they can understand love.”

– Paulo Coelho –

Alluring and Divine

Chinese New Year 2013

Hello readers, friends and family and guys whoever reading this entry. And Happy Chinese New Year to my all my chinese friends. Okay how are you guys doing? It has been at least around 1 month tak post ape-ape, so here it is. Pasal I took a lot of pictures and like Yuna said; behind every pictures theres a song? Haha. Okay takde kene mengene. But actually behind every pictures theres a story. Anyway, I hope you guys are fine so that you can enjoy reading this post. I think. Hehhe.

My holidays started since last thursay. Balik awal kan? And the next day terus kuar.  I basically keluar almost everyday. Hoho.

Day 1; 8th February 2013 (Friday)

Kuar hari ni mcm last minute. Bangun macam lambat sikit, contact Faizal randomly sejak semalam lagi. then, lepas pukul 2 ke 3 mcm tu baru kuar rumah. Lunch dulu. Then jumpe kawan Faizal sekali kat LRT Bangsar. It has been ages since last pg sane. Ingat dulu, nerdy-nerdy bawak beg berat nak balik lepas sekolah. Hahha. Tak ingat pulak name kawan Faizal tu. So, then, aku nak tgk Hensel and Gretel tapi tak dpt. Dr dulu lagi sejak plan nak kuar sebelum ni still tak dapat pasal ape, Faizal nak tgk A Good Day To Die Hard. It was awesome. But it is so not my favourite type of movie laa but it was a cool movie. Pasal mcm there was part of the movie mcm indicate bajet mesti mcm juta3. Buat kat Moscow tak silap, Russia. Berapa banyak duit wei nak pecah-pecah kan kereta banyak macam tu? Pergh. Kasi satu laa. Hehhe. Lepas tu, we all went to Kayu Nasi Kandar kat Ampang. Nak jumpe Nana katenye. Pergh. Dia ni kalau siap lambat! Masuk ni kali ke empat aku kuar ngan die, die lambat siap. Hhaha. Alahai. So, three of us, macam borak-borak kejap. Then, sampai laa, die ngan kawan-kawan die plus cousin kawan die. Nama yang aku dapat tangkap Awin jee. Hahha. Kawan laki Nana ni apparently aku mcm pernah nampak, kat instagram Farid. Farid; kononnya kawan baik aku time keje dulu tu. Sebab tu muke familiar then, die kenal laa Farid ni, orang kuat Ampang katenye. Wah. Hebatnya kawan aku ni. Hehhe. Then, balik. I got to know both Awin and kawan Farid ni dr UiTM Puncak ke Shah Alam and Jengka. Next, Faizal and kawan die nak pg sleep over ape ntah ade wedding kawan drg. Well me kene balik, esok nak pg Perak (at first).

Nana, Faizal and I.

Unlikely Trio.

Day 2; 9th February 2013 (Saturday)

Sepatutnye laa today mcm daa nak pg Ipoh daa. Tapi Abah was like tak nak pasal he watched the news and jalan jam all the way. But my mom insist balik juga. Of course laa, daa lame tak jumpe her sister. My dad’s relatives mostly kat KL. AU2, Jalan Engang. We usually contact through facebook and twitter and BBM and such. So senang laa. Tak jadi pg today, went to Wangsa Walk and later Jaya Jusco pulak beli groceries. And mase kat WW tu, lunch and played bowling. Damn, I got suckier. Hhaha. Teruk laa main. Disappointed gile kat diri sendri. Pfft. Makan Secret Recipe and there was this cat dapat masuk into the mall. It was his/her day pasal Mama was like giving it food yang macam ayam tu eh? To her. Haha, next my sister pg pulak to Cold Storage and bought cat’s food. Kasi laa die. Kesian die. Comel black cat. Hehhe.

Day 3; 10th February 2013 (Sunday)

So, lepas solat Subuh, me and my parents jee pg Perak. Brunch kat this mall? Entah kat mane ntah tempat tu, and mcm R and R but it was more like a mall. Beside Mydin. Ade soto kat this foodcourt. Sumpah sedap. Hahaha. Lapar-lapar. So, then, pg laa rumah cousin and stuff. Ade akikah. It was super hot. Macam Pilah. Ipoh mcm xde pokok sangat. And takde bangunan macam KL nak tinggi-tinggi sangat utk redupkan sikit. So yeah. Kat rumah my cousins pun mcm tu. Panas. Well, I did a lot of shopping but pfft, most of the outlets closed up. CNY kan? So yeah. But I managed to get a few nice things. Except this one cheap but super nice blue shirt. I bought a lot, so Abah went geleng-geleng kepala. Hahha. Shoot. And satu hari tu, I would die of boredom if Ismail Rosly and Saiful Anuar didnt whatsapp me. Today baru, baru start whatsapp Ismail using my other number. So Saiful jee laa layan sampai aku tertido. Hahha. And mcm nak plan kuar with my cousins’ lelaki yang sebaya. Maybe go to some pulau do snorkeling maybe? Soon laa kut.

Day 4; 11th February 2013 (Monday)

So bangun laa kinda late, padahal tido banyak daa semalam lepas Asar. Siap-siap nak pegi KL. Sampai KL, Cik Hanim nak ambik untuk pg Danau Kota mule-mule tapi pasal laser tag kat situ kan daa tutup. Then, pg laa nak ambik Saiful kat KTM Sungai Buloh. Tapi die daa ambik kete nak pg The Curve. Nak main laser tag kat situ pulak. Tapikan, sepatutnye laa kan. Hafiz Jaffar yang patut join. Die yang sibuk-sibuk kat twitter bile aku tweet ngan Cik Hanim. Sekali. Pfft. So, aku daa lapar naik tunggu si Saiful ni, makan McD laa dulu. Jumpa pulak Shahirah Shaharuddin Debat/ Debate? Aku tak cam pulak. And kawan die Siew Ying pun ade skali. And seorang lagi budak kembara. Which aku pulak lupe nama. Hahha. Sekarang senang jee aku lupe. Sorry. Daa semangat daa ni nak main, sekali pg eCurve, tgk legend. ‘Coming Soon.’ Hahha. Muke Syira daa takut daa rase bersalah. Daa sampai situ tapi laser tag tutup? Hahha. Pasal die dengan rase bangganya die kate ade laser tag kat situ. So Cik Hanim kate pg jee, alhamdulillah lah ade. Kalau takde? Hahha. Cik Hanim tunjuk student kad bagai. Lepas pulak tu. Heheh. In between nak tunggu we took pictures and played that kayu-kayu thingie yang kalau jatuh if nak keluarkan letak atas kalah tu. I dont know what it is called. Then, first time kan main laser tag ni, best laa, lawak pun ade. Lawan ngan budak kecik. Kalah! Hahha. Ape laa. Loser gile. Kali kedua pun mcm tu. Bahha. Before habis, nampak Hafiz versi kurus. Kening tebal and senyum gigi penuh. Hhaha. Nasib baik tak ambik gambar. Then, headed to Tutti Frutti. Yum yum yum. Time kat situ, Cik Hanim macam kecoh pasal nak daki bukit. She was like trying to tempt me tau. Hahha. Jahat betul. She knew I would like to join. Risau sikit pasal I was gonna see Haney the next day. Haney; my bestfriend kat tuition until now tu. Done with the frozen yogurt, Cik Hanim send me back home. Dekat jee pun dengan rumah kakak die. Setiawangsa. Lepas jee anta, jadi laa nak join esok pg Bukit Tabur. Hahha.

#TeamLaserTag

Saiful and Cik Hanim

#TeamLaserTag 2

#TeamLaserTag Inside The Arena

Siew Ying insisted not to look at the camera.

Day 5; 12th February 2013 (Tuesday)

Bangun-bangun solat Subuh, dapat whatsapp; ‘Hasif, saya daa sampai’ dari Cik Hanim. Hahha. Dengan itu dapatlah reply; ‘Pergh, kejaaap.’ Daa turun mase tu nak masuk kereta, I wasnt sure nak bawak camera ke tak, Cik Hanim kate takpe boleh jee, so ape lagi? Naik balik masuk bilik ambik camera DSLR without its lens cover. Tahu tak tu mcm violated the photographer’s code or something? Without its proper care. But basically I do my best whenever I bring along that camera to make sure lens okay. It wasnt even mine. My brother’s friend punye. I wanted to borrow his. Cume risau laa, dapat3 its lens’ cover. Ok. Then, jumpe Wan Adilah kat Taman Melawati near Taman Mas? Yeah. Pusing-pusing ngan Cik Hanim nak cari ‘kubur‘ yang Wan cakap ade. Hahha. Cik Hanim kate, hijab kitorang tertutup mase pagi tu, sebab tu tak jumpe. Ok, takpe laa kut. Hahha. I prefer that way. Then, dengan lafaz bismillahirahmanirahim, we naik laa ke atas. I think kan nak naik cepat jee dalam 45 minutes plus to one hour maybe boleh daa sampai. Tapi, kitorang naik sikit stop ambik gambar naik sikit stop lagi ambik gambar. Hahah. Near one hour and half baru sampai. Nak tunggu Aliaa Roszali lagi. And the scenery was mesmerizing. Ive been telling people, siapa yang nak belajar subject BIO 320 eh code sem ni? Kene naik. Haha. There were alot of Plantae of of course. Ni hah, moss and fungi ade jugak, cantik ciptaan Allah ni. Wehee. Dapat nampak UIA skali dari atas, nampak stadium and atap-atap warne biru. And at the top terjumpe budak fast track UiTM. I cant remember her name. Haha. Of course laa kan. Tapi siapa yang perasan die budak Business selalu lepak ngan Zach Nua dulu. Kenal x? Hahah. This entry serves too many name. Mesti pening. And ade laa tegur-tegur hikers yang lain. They were friendly. And tunjukkan jalan and and and met up some fellow UiTM tp dr Shah Alam. They wore that red and black jersey. Tak sure tu jersey ape. Tapi perasan laa ngan Wan. Okay, so siapa yang nak naik tu careful laa. Pasal cerun and batu die agak tinggi and licin. Silap and tak berhati-hati takut terjatuh. But harap tak laa kan? So at the peak, macam pokok die takde daun; ranting jee. It was super nice. Cantik. ‘Alice in Wonderland‘. Itu laa Cik Hanim selalu cakap. Tehee. Then, nak turun, god, Ya Allah. My shoes’ punye tapak daa tercabut habis daa. And ketat. Kaki sakit gile. Sangat. Hahha. Tapi bile daa daa kat bawah alhamdulillah. Sampai jugak bawah. Beli air and stuff, stop kat kedai makan jap before rushing nak jumpe Haney pulak. Oh and tak sempat nak ambik gambar macam ade tempat ala-ala dalam Twilight gitu. Its in the forest with tempat nak baring before nak turun bawah. Hahha. Nak tengok kene lah pergi. Takde gambar laa yang tu.

ps; kami jugak nampak Hafiz versi 2. Hahha. If i were to describe Hafiz, it’ll be like kening tebal with full smile. And die and geng die siap nyanyi lagu Ilhamku kat atas tu kat rocky hill of Bukit Tabur. Sumbang-sumbang but kelakar and fun tengok die and geng die spend time with friends buat activity mcm ni.

Bukit Tabur

Cik Hanim and Bukit Tabur

Wan and Cik Hanim found this 'cave'.Aliaa Roszali

#TeamBukitTabur

Moss and Fungi at Bukit Tabur.

Not sure if this is UIA from top view.If you look closely you can spot a guy in blue from the other side of the hill of Bukit Tabur.

The best part of Bukit Tabur.

More from Bukit Tabur.

Cik Hanim send me to my house and waited for a while. I took a shower and then nak pakai baju mase tu laa my leg cramp. Hahah. Kejang kejap. Sumpah sakit. Pasal mule-mule naik memang penat tapi bile daa kat tengah-tengah kaki daa okay. Just that maybe berterusan kut buat kan kaki lenguh daa. Then, she send me  at Setiawangsa LRT. I went to KLCC then beli tiket FINALLY DAPAT TENGOK. Hensel and Gretel tu. Brr~ Walaupun mcm Haney daa tgk tp well die tak nak tgk Hantu Kak Limah tu. Hahha. So, I waited at first dekat the marble sitting spot until she said she wanted to eat sushi. I agreed without even remembering I could no longer eat seafood. But oh well, i was already inside Sushi King. She was late, so we ate around 20 minutes and off to TGV. The story daa start. So yeah. Asked Haney what happened and enjoyed every minute of the movie later on. I watched the trailer like months ago. Akhirnye dapat jugak tgk. Then, we walked around and talked. Well, she daa tak banyak ckp she admitted that. Hahha. Nasib baik lah aku still sama jee.  We beli pulak New Zealand Ice Cream tu and went to Isetan nak hantar she and her sister balik pulak lepas we took pictures depan Candilicious. It was so colourful. Hahah. Got home and tak larat nak main bowling. Abah was like waiting for me to get home. So tak dapat laa, kaki daa sakit. So my family went and played bowling without me. Dari masuk longkang jee kan? Kaki daa laa sakit. Guling-guling atas katil upload gambar kat instagram. Next, rase mcm penat pulak nak kuar the next day. Bahaha. Tapi nak. Tehee.


Haney Fateha

Colour Blocking is the way.

Day 6; 13th February 2013 (Wednesday)

Nadja's Birthday

It was Nadja’s birthday. At first I was planning maybe Aryna and I macam boleh datang awal and lepak at her house before her party start. Tapi die kate awal. So tak jadi laa. So siap-siap pergi kat KLCC dulu nak cari hadiah, went to Top Shop and got her mcm blouse eh? Hahah. The type Nadja always wear. The one yg mcm kembang sikit. But I think I should put some bright colour. So I chose red. Hehhe. She liked it. Alhamdulillah. Hahha. Then, went to Kelana Jaya LRT, and her sister fetched me with her friends. Tapi lame gak laa tunggu, Naimi and her friends came from The Curve. Daa sampai I thought I was late the party tgh start but tak lagi, tengah prepare nak solat untuk Maghrib. Ade laa Liyana, kawan Business Nadja kat UiTM dulu with her friend, Daniel. He was the only guy at first until I came laa kan and soon, lambat sikit baru Nadja’s other friends sampai. So sampai-sampai daa menganjing and gelak dengan Adiba Nadia, Anisah Azlin and Erdina Kasim. Kenal tak? Hahha. Ade gambar tengok laa. It was fun cume all of us tak boleh stay lame, pasal nak kene hantar before 11 takut KTM and LRT tutup daa. Lps jee balik rumah, biasa lah, aku daa lapar. Hahha. Hungry even though daa makan ade pasta, fruit salad and potato salad eh? Boom. Tido. Esok kuar lagi. oh, and Saiful and Ismail rajin layan aku. Hahah. Sweet jee budak-budak ni, aku mcm kacau laa Saiful nak buat assignment die entah dari dulu buat since Monday tak siap-siap jugak. Tang Ismail daa mcm nak kenal Saiful nak buat aku jealous konon. Hhaha. Kenal kat instagram adik-adik aku ni. Zzz~

Nadja and Aryna

SL&HG Trio

Camera Freak

Happy Birthday Nadja!

Day 7; 14th February 2013 (Thursday)

Valentine?

I didnt even know it was Valentine until everyone posted a lot of their celebration on instagram. While some macam despise because it is isnt our way as Muslim. True. So, yeah. I didnt even care up to tak tahu bile Valentine. Bahaha. Plus, I am not with anyone. Pfft. So today, Mama send me to BTS because, it was such a hassle to drive there and parking lagi bile nak plan blk around 5? Mesti jam. So then, tunggu Syuhaidah. Syuhaidah; my besfriend since high school, but I knew her since primary. Waited for her at KFC lepas I was facinated by the piano’s stairs ngan mat yang ade warne purple tu. Hahha. Apparently she pun sedar. Then, we borak almost exactly like we were in high school. Hahha. Kitorang suke sgt ckp laju. So, people around us be like; ‘what the heck did you guys just talked about?’ Haha. Sorry, you just have to catch up with our conversation. Then, her sister with her fiancee pg jalan3. Syuhaidah and I pun jalan3 and talked and laughed. Solat kejap and sambung borak kat Baskin Robbins. And FYI the girl mati bunuh diri tu happened right then, but me and Syuhaidah busy ckp pasal org mati pecah kepala at Cosmo World tu, and I saw it with myself that the tiang roller coaster tu bergoyang. Oit. Gile ke ape? Betulkan laa dulu. Its all about Physics laa! (cewah) Hahha. Pastu, her sister and her fiancee tak habis3 dr BR tu keneng-kenengkan me and Syuhaidah. Hahah. Daa kebal daa laa. Plus, kat U pun ade daa orang keneng-kenengkan with a few people. Tak larat daa. Hahah. “Youre very welcome to come to our house.” I been to your house daa pun. Hhaha. Pastu they send me home. It was fun. Lawak.

With Syuhaidah Jaafar.

F.U.N.

So there you go, 7 days kuar non-stop. Hahha. Buuuuuuut, on Day 8; Friday (15th of February 2013) pulak, beli no BSN lagi and tangkap gambar. Then, main bowling, so okayyy laa, my points were better than the last one. Then, makan kat luar around 12 kut. Day 9; Saturday (16th of February 2013) smlm laa, pagi takde pape sgt. Hahha. Layan adik-adik aku kat whatsapp. Saiful and Ismail. Cume malam laa, Kuar ngan Kak Tia and Abang Udin, my older sister and brother at Pilah. I am here today slightly a better person because of them. Wuhuu. Ade Jiji and Myra sekali. Udin laa ambik. Sampai rumah around 3. Boom. Tido.

Today, Day 10 (17th of February 2013) I solemnly swear that I didnt go out at all. Heh. I woke up late pasal semlm laa. Esok balik Pilah. Im screwed. I have assignment, lab report, presentation and also final project plus tests. My god, now that I have list them down, I’m scared. Hahha.

And mimpi sejak kebelakangan ni sume nightmare3 belaka. Ergh. Hantu, accident, murder. Nasib tak ingat daa. Brr. Oh well. Congrats budak degree for your results. All we need to do is just to look forward. So, this week settle lasertag and hiking. Next, maybe shooting and diving pulak. Plus APV and tube or water rafting. ‘Your life is too short to do same thing twice’, they keep on saying. And I’m out.

“Love is just a second away, it usually comes when you least expected.”

I.L.Y.S.

Oh, and dun forget to follow me on instagram okay? Easy to find, goes by Hasifullah Ibrahim jugak; http://instagram.com/hasifullah